”Jag vet inte vad jag vill”, är nog den vanligaste meningen jag får höra.

Vad som egentligen menas med meningen är naturligtvis olika från person till person.

Men en sak har jag lärt mig, oavsett vem som säger meningen och i vilket sammanhang, så är effekten av ”problemet” samma. Att inte veta vad man vill innebär en känsla av förvirring, oro, vilsenhet och rastlöshet som i sin tur skapar en känsla av stress.

Att inte veta vad man vill jobba med, var man vill bo, med vem man vill bo, om jag ska stanna kvar eller om jag ska lämna, om jag ska studera eller söka annat jobb, etc etc, dessa meningar hör jag dagligen.

Varje gång jag får höra dessa meningar blir jag påmind om hur vanligt det är att inte veta vad man vill och hur många som faktiskt mår dåligt av att inte veta vad de vill.

Med åren möter vi nya faser i livet, som får oss på nya tankar och nya planer, nu vill vi kanske annat, eller så vet vi inte längre vad vi vill, eller kanske har vi aldrig riktigt vetat vad vi vill.

Vi blir med åren mer medvetna om att vara lyckad och att vara lycklig inte är samma sak.

Paniken över att vi inte blir yngre och att tiden slösas på något vi inte trivs med växer. För vissa av oss kommer dagen då vi inser att vi inte trivs där vi är, men vart ska vi istället? Oron över att tiden rinner iväg och att vi ännu inte har inte hittat vår plats är med oss hela tiden.

Du säger det dagligen, till dig själv och till andra,

”Jag vet inte vad jag vill”. 

Känner du igen detta? Jag kan lova att många känner igen detta…

Går det att ta sig ur detta, och hur? Svaret är ja, men det tar tid och det krävs självinsikt, tålamod, vilja och mod.

Det du saknar är en inre kompass som leder dig framåt. Oftast saknar vi denna kompass för att vi inte har ägnat tillräckligt med tid åt att lära känna oss själva och vända blicken inåt.

Men bättre sent än aldrig, eller hur?

 

Du behöver inledningsvis göra följande:

Fundera i lugn och ro och anteckna för dig själv, om du fick välja,

  • Var skulle du vara?
  • Hur skulle du vara?
  • Med vem skulle du vara?
  • Hur skulle du se ut?
  • Hur skulle du må och känna?
  • Vad skulle du jobba med?
  • Hur skulle du bo?
  • Hur skulle ditt drömliv se ut?

 

När du har ägnat tillräckligt med tid åt att reflektera över dessa punkter, är nästa steg att granska möjligheten att nå något/några/alla ovanstående punkter. Nästa steg handlar om att sätta upp mål.

Mer om mål och målsättning i nästa inlägg.