Vi har alla känt bitterhet någon gång, den som säger annat talar osanning. Ni vet, den där känslan av att tycka att allt är någon annans fel, eller att älta gamla saker och tycka att allt bra händer andra än en själv osv.
Jag är iaf säker på att vi alla har en eller flera personer i vår omgivning som vi upplever som bitter, eller hur?
Att känna bitterhet någon eller några gånger i sitt liv är helt vanligt och normalt skulle jag vilja påstå. Men, att bli och att förbli en bitter person där känslan inte är en tillfällighet längre, är inte bara farligt för oss, vårt välmående och vår utveckling, den är även farlig för vår omgivning.
Vad kännetecknar då en bitter person?
- Bittra personer har svårt att förlåta och att glömma
- En bitter person kan inte glädjas åt andras lycka och framgång
- En bitter person sitter fast i det förflutna
- Bittra personer ältar, grubblar och talar oftast i negativa former
- En bitter person kan aldrig göra fel då felet oftast ligger hos alla andra
- Bittra personer saknar ambitionen och viljan att förändra något till det bättre
- En bitter person bär ofta en offerkofta
- En bitter person tycker ofta att den har blivit orättvist behandlad
- Bittra personer har svårt att se saker ur annat och ur andras perspektiv
Ovanstående punkter är några kännetecken, men listan kan säkerligen bli längre än så.
Oftast vet inte en bitter person om att den är bitter eftersom bitterhet kan vara en abstrakt, mörk och negativ känsla som vi vi inte alltid vet orsaken och grunden till, men som ibland är svår att ta sig ur. Det är kanske svårt att erkänna och acceptera sin egen bitterhet, men det är oerhört farligt att stanna kvar i detta känslotillstånd som har en tendens att sprida sig. En bitter person har svårt att känna genuin glädje och fastnar lätt i negativa spiraler av tankar. All energi läggs åt att vara och stanna i det negativa vilket gör att omgivningen till slut tröttnar på allt klagande, ältande och utan några ambitioner eller önskan om att få en förändring. Omgivningen känner av bitterheten eftersom det sällan visas någon glädje utåt och gentemot andras lycka eller framgång. Relationen blir till slut ansträngd och ohälsosam. Bitterhet kan göra en person väldigt ensam eftersom ingen till slut orkar spendera tid med en bitter människa. Känslan av ensamhet kan i sin tur utvecklas till att man blir bitter på sig själv.
När och var i livet som vi råkar ut för eller fastnar i bitterhet hänger mycket på hur sårbara vi är i en viss situation, i en viss tidpunkt. Ibland är vi av olika anledningar och omständigheter mer mottagliga för negativitet och kan då lättare fastna i en känsla av bitterhet, en känsla av att vara offer och inte bli rättvist behandlad av andra, eller av livet i allmänhet. Det kan vara pga fysiska, psykiska, biologiska eller psykosociala skäl.
Och vad gör man åt detta?
Först och främst behöver var och en av oss ta reda på graden av bitterhet som vi upplever och hur pass mycket det påverkar våra liv. Är vi i ständig negativitet under en längre period som vi inte riktigt kommer ur, ja då är bitterheten tyvärr inte en tillfällighet längre och behöver bearbetas för att man ska kunna komma vidare i livet. Att kunna hitta orsaken till denna negativa känsla är grunden i denna process, det är ingen enkel uppgift men ack så nödvändig.
Vad gör dig bitter? Det är en fråga som du, och bara du kan svara på.
Fundera, anteckna, reflektera, fram och tillbaka för att hitta kärnan i detta. Det kan ta tid så det gäller att ha tålamod. Är du bitter över din barndom? Över anställningen som du inte fick? Är du bitter för att ditt ex gick vidare så snabbt? Eller att ditt syskon tjänar mer pengar än dig? Var ligger din bitterhet?
Nästa steg är acceptens. Acceptera det som har varit, det som har hänt, acceptera personer som är/var inblandade, acceptera resultatet som blev, acceptera situationen som uppstod, acceptera din känsla, acceptera! (Mer om acceptens kommer i senare inlägg).
När du väl accepterat orsaken till din bitterhet, bestäm dig för att släppa taget! Det låter enkelt, men det är egentligen inte svårare än så (mer om detta i senare inlägg).
1 kommentar
Vem jämför du dig med och varför? - Leila Dadgar · maj 6, 2022 kl. 9:41 f m
[…] Lär mer om bitterhet här: Bitterhet. […]
Kommentarer är stängda.