Tänk om vi alla hade förmågan att se saker lite klarare, från olika perspektiv och synvinklar, där vi enkelt kunde se och avgöra vad som är viktigt och oviktigt i ett sammanhang. Där vi kunde stanna upp och säga till oss själva att ”ge dig, det där är väl ändå oviktigt”. Vad mycket enklare allt hade blivit och så mycket energi vi hade kunnat spara då, eller hur?

Många av oss tappar bort tråden i strävan efter någonting där vi inte längre vet vad som är viktigt och oviktigt. I strävan efter det som vi tror är viktigt för oss, tappar många av oss bort förmågan att sortera, och att med öppet sinne kunna se vad som faktiskt har en betydelse och inte.

Att kunna skilja på det viktiga och det oviktiga är en förmåga som i hög grad påverkar vår livskvalitet och vårt välmående. Ofta är det så att vi spenderar mycket tid och energi på saker som egentligen inte är så betydelsefulla i det stora sammanhanget, medan vi ibland förbiser det som verkligen är av värde.

Varför är det viktigt att skilja på det viktiga och det oviktiga?

Att kunna särskilja det viktiga från det oviktiga är avgörande för att uppnå en balanserad och meningsfull tillvaro.

 

Här är några skäl till varför detta är så viktigt:

Din tid: Genom att identifiera vad som är viktigt och prioritera det kan du använda din tid och energi på ett mer effektivt sätt.

Minskad stress: När du vet vad som är viktigt och fokuserar på det, minskar stressen. Du behöver inte oroa dig för alla de små detaljer som egentligen inte spelar någon roll i det stora hela.

Tillfredsställelse: Genom att ägna dig åt det som är viktigt för dig, oavsett om det är relationer, hälsa, karriär eller personlig utveckling, kommer du att uppleva en ökad personlig tillfredsställelse och lycka.

Måluppfyllelse: För att nå dina mål är det nödvändigt att fokusera på det som är viktigt. Det är lätt att distraheras av oviktiga saker om du inte är medveten om vad som verkligen betyder något för dig.

 

Hur kan du skilja på det viktiga och det oviktiga?

Sätt upp tydliga mål: Genom att sätta upp konkreta mål och prioritera dem kan du enklare avgöra vad som är relevant för dig och vice versa.

Använd mindfulness: Med hjälp av mindfulness och meditation kan du bli mer medveten om dina tankar och känslor, vilket kan hjälpa dig att klarare se vad som är viktigt för dig.

Reflektera över dina värderingar: Fundera över vad som är viktigast för dig i livet. Är det familj, hälsa, karriär, eller något annat? Att känna till dina värderingar hjälper dig att prioritera rätt.

Lär dig att säga nej: Det är viktigt att kunna säga nej till aktiviteter och åtaganden som inte är i linje med dina mål och värderingar. Att göra detta frigör tid och energi för det som verkligen betyder något för dig.

Skapa en lista: Att skapa en lista över dina uppgifter och prioritera dem kan vara ett praktiskt sätt att hålla koll på vad som är viktigt.

 

Att skilja på det viktiga och det oviktiga är en livsfärdighet som kan förbättra välmående och prestation i alla livets områden. Genom att vara medveten om dina mål och värderingar och aktivt arbeta med att fokusera på det som är viktigt för dig, kommer du att uppleva en meningsfullare och mer balanserad tillvaro.


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare