Jag berättade om oro och dess innebörd i mitt förra inlägg.

Nu vill jag lyfta en fråga som jag dagligen arbetar med:

”Kan oro vara till någon nytta i livet?”

Som vi alla vet har vi levt under en ständig oro under några år nu. En oro som har varit bortom vår kontroll och vår makt. En oro som har varit befogad då vi har sett effekten av problemet och situationen som oroar oss, både på nära håll och på avstånd.

Oron att få leva, att överleva, att inte smitta, eller att smittas, att förlora någon eller att själv gå förlorad. Jag pratar naturligtvis om pandemin och hur den oron har påverkat oss på olika sätt och i olika grader.

Vi hann knappt smälta, bearbeta och gå vidare från den ena världskatastrofen,

innan nästa var framme.

Innan vi hann blinka, stod det plötsligt ett krig runt hörnet där vi på avstånd får bevittna hur oskyldiga skadas och dör. Återigen bortom vår kontroll och vår makt. Nu är vi oroliga för kriget i Ukraina, för vår omvärld, och för oss själva. Precis som pandemin, har vi ingen kontroll över spridningen. Vi vet inte om och hur detta krig kan utvecklas, och vad det isf innebär för oss. Återigen kommer oron över att få leva, att överleva, att förlora någon eller att själv gå förlorad.

Dessa oroliga år har samtidigt skapat en viss gemenskap mellan oss alla, där den gemensamma nämnaren är just vår oro. Vi fick ett fast och bestämt samtalsämne mellan oss som vi alla känner till, oavsett bakgrund. Vi delar känslan och förståelse för varandras oro. Vår oro fick oss plötsligt att uppskatta vår hälsa när vi började inse vikten och värdet i att vara frisk. Vår oro fick oss att uppskatta våra relationer och det sociala livet mer, efter att plötsligt och under en längre period fått uppleva känslan av ensamhet och isolering. Vår oro fick oss att uppskatta en middag och att kunna vistas ute när vi vill och att få andas utan en mask. Vår oro har fått oss att uppskatta detta fina land som vi tidigare klagade på, i rädslan att den nu kan skadas. Vår oro har fått oss att uppskatta våra hem, vår omgivning och våra liv.

Vår oro har fått oss att uppskatta vår frihet.

 

Så kan oro vara till någon nytta här i livet?

Svar ja!

Oro kan vara till nytta i problemlösning och även fungera som en motiverande faktor. Att oroa sig för sin omgivning kan öka vår omsorg, vår omtanke och vår kärlek.

Oro kan göra att vi handlar och agerar.

Oro över att förlora något eller någon kan öka vår känsla av tacksamhet och uppskattning.

 

Det är mänskligt och normalt att känna oro, men vad vi gör med denna oro är det som är avgörande för oss och för vår hälsa. Vi har ingen aning om vad som kan hända, varken imorgon eller om en vecka.

 

Att lägga fokus och energi på vad som kan hända begränsar vår förmåga att agera och reagera där det faktiskt behövs,

som exempelvis att hjälpa Ukraina som faktisk behöver vår hjälp just nu.

 

Om jag måste välja mellan att leva mina sista dagar på jorden lycklig, eller dränkt i min oro, så väljer jag naturligtvis det förstnämnda.

Att vi alla känner en viss grad av oro är ett faktum, att kunna hantera denna oro är en konst, att kunna vända oron till något positivt är en vinst.
Kategorier: Välmående

Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare