Det skrivs och pratas mycket om energitjuvar och hur man ska hantera dessa.

Men vilka är dessa energitjuvar som det pratas om?

Tänk om du och jag är tjuvarna i sammanhanget utan att veta om det?

 

För att göra det enklare så ska jag här ge några konkreta exempel på hur en energitjuv kan vara:

 

  • En person som söker så mycket bekräftelse och uppmärksamhet av sin omgivning att det till slut blir utmattande. Denna person har envägskommunikation och vill helst bara prata och aldrig lyssna.

 

  • En person som har en negativ syn på allt och alla, som gnäller och klagar på det mesta och som absolut inte vill en lösning, utan snarare fler problem att klaga på.

 

  • En person som ständigt tycker synd om sig, allt är alltid någon annans fel, och en person som sällan är intresserad av en lösning. ”Offret” ger gärna sin omgivning skuldkänslor och ser sig vara olycksdrabbad.

 

  • En person som gillar kontroll och som gärna säger till sin omgivning vad de ska känna och tänka och hur de ska agera. Personen gör att du inte kan slappna av i dennes sällskap och att du inte kan vara dig själv.

 

  • En person som absolut inte är intresserad av dig och vad du har att berätta då hela världen kretsar runt personen. Denna person anser sig vara störst och bäst och förväntar sig att alla ska uppfylla dennes behov och krav utan att själv behöva ge något tillbaka.

 

Vissa av dessa personer är synliga i våra liv, vi vet precis vilka dessa energitjuvar är och jag tror att vi alla gör vårt bästa för att undvika dessa. Men så finns det den farliga kategorin av personer i vår omgivning som vi inte riktigt ser eller snarare vill se och acceptera att de faktiskt finns i vår närhet. Till denna kategori tillhör oftast vänner, familjemedlemmar, kollegor eller partner där vi mer eller mindre är tvungna att ha någon form av interaktion och relation till personen, även om personen inte alltid är upplyftande.

Vad du gör med energitjuvarna i ditt liv är ditt val. Du kan välja att förmedla dina känslor till personen och hoppas på en förbättring eller en förändring beroende på hur mottaglig personen är för detta. Jag tycker personligen att alla ska få en chans till att bli medvetna och få möjligheten och valet att ändra beteende till det bättre. Jag vet själv att jag har gjort och agerat fel, till 99 % omedvetet, men inte förrän någon har talat om det för mig har jag egentligen haft möjlighet att förbättra något.

Är inte personen mottaglig och slår ifrån sig dina känslor, då är det två alternativ, att fortsätta som vanligt och hoppas på en förändring eller utveckling som kanske sker, kanske inte, eller att ta avstånd från personen.

 

Frågan kvarstår, är du en energitjuv?


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare