Autenticitet betyder äkthet, att man är medveten och närvarande, ärlig och sann mot sig själv och mot andra.

Den klassiga frasen, ”var bara dig själv så kommer det att gå jättebra”. Vi har alla hört den någon gång.

Men hur många av oss är autentiska?

Och går det ens att vara en ”äkta” människa?

 

De flesta har säkerligen hört eller själva sagt följande i något sammanhang:

”Hen känns så äkta och genuin”.

 

Vi tycker alla om att vara bland och med personer som är sig själva, som känns äkta. Personer som inte gör sig till för att passa in eller att behaga andra, personer som är nöjda med det de har att erbjuda i samspel med andra och har ett inbjudande sätt som du och jag trivs med och som får oss att känna oss trygga, för vi vet att det som denna person säger och gör är äkta. Ingen mask, ingen fasad, personen bara ”är”. Vi älskar dessa typer, genuina, äkta och autentiska. Men hur blir man genuin, äkta och autentisk? Kan alla vara eller bli det?

 

Först behöver du ta reda på:

Är du dig själv i alla sammanhang?

Är du medveten om när du inte är dig själv?

Vad menas ens med att vara sig själv anser du?

 

Fundera och anteckna för dig själv:

  • Är jag den personen som jag utger mig för att vara utan att hålla en fasad?
  • Är jag äkta, pålitlig och trovärdig?
  • Känner andra sig trygga i min närvaro och har de förtroende för det jag säger och gör?

 

Brené Brown som är en amerikansk socionom, doktor i socialt arbete, professor vid University of Houston, författare och föreläsare med mycket forskning kring ämnen som autenticitet, sårbarhet, mod, empati och skam har följande definition:

“Authenticity is a collection of choices that we have to make every day. It’s about the choice to show up and be real. The choice to be honest. The choice to let our true selves be seen.” Brené Brown.

Jag kan varmt rekommendera hennes bok ”The Gifts of Imperfection”, där hon skriver att autenticitet är motgiftet mot skam. Hon definierar äkthet som ”en samling av val” som vi måste göra varje dag. Det handlar om valet att dyka upp och vara verklig. … Valet att låta vårt sanna jag synas.


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare