På japanska betyder ordet ”gaman” tålamod, uthållighet, tolerans och balans inför omständigheter utanför ens kontroll. Gaman är en japansk lära med zenbuddhistiskt ursprung som fungerar som en strategi för att förbli motståndskraftig och tålmodig under svåra tider och att kunna hantera svåra situationer med självkontroll och värdighet. 

Gaman innebär att acceptera livets motgångar och att fortsätta framåt.

Att visa gaman ses som ett tecken på mognad och styrka där man håller sina problem och klagomål för sig själv med vetskapen och förståelsen av att vi alla har något bekymmer.

Gaman har länge betraktats som ett kännetecken för japanerna.

Efter den stora jordbävningen och efterföljande tsunamin i Japan under mars 2011 som resulterade i tiotusentals dödsfall och förändrade livet för hundratusentals fler, visade folket i Japan hur stora tragedier faktiskt kan visa det bästa av mänskligheten.

Även om Japan hade drabbats av en av de största katastroferna i historien, uthärdade de överlevande sina svårigheter med enastående tolerans, värdighet och mod. Japanerna lyckades resa sig upp, damma av sig och börja om från början och det med hjälp av sin beslutsamhet, långsiktig planering och ett stort engagemang.

Kategorier: livsfilosofi

Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare