Är det något jag ofta önskar är att jag skulle veta det jag vet idag för 20 år sedan, vad mycket enklare livet hade varit då eller hur?

Men samtidigt vet jag ju att det är dessa 20 åren med livets upp och nedgångar som har gjort att jag vet det jag vet idag.

Det hände något efter att jag fyllde 40, plötsligt blev saker som en gång hade någon inverkan och betydelse, något betydelselösa. Plötsligt slutade jag att bry mig om vissa saker. Plötsligt slutade jag att vara så hård mot mig själv, kanske hade acceptansen äntligen hunnit i kapp mig. Acceptansen att det är så här du är och det är så här saker och ting funkar, gilla läget!

En känsla av lättnad kom över mig efter att jag fyllde 40, jag vet att det låter konstigt, eller kanske t.o.m. löjligt att tro att något magiskt händer vid en viss ålder, men så var det för mig, något magiskt hände vid 40….

Känslan av att inte bry mig om vad andra tycker om mig, känslan av att göra det jag känner för utan att behöva förklara mig, känslan av att faktiskt veta vad jag vill, vem jag är och vart jag är på väg. Underbara, nya känslor som kom till mig plötsligt.

Plötsligt var det lättare att träffa nya människor, för plötsligt var det lättare att representera sitt sanna jag. Den där osäkerheten som jag en gång kände är plötsligt borta. Det är så här jag är, gilla mig eller gilla mig inte! Så skönt att tänka så, att känna så, så befriande att inte längre vara beroende av vad omvärlden tycker när du inser att det är du som skapar din omvärld.

När jag tittar på mina barn idag så önskar jag att de bara kunde hoppa över alla dessa år av tvivel, osäkerhet, otrygghet och instabilitet. Att de kunde känna denna befriande känsla som jag känner inombords, men var och en måste få göra sin resa, det är jag ju medveten om.

Jag menar inte livet är en dans på rosor efter att man fyller 40, absolut inte, nya utmaningar och nya bekymmer dyker upp, vissa dagar är du förvirrad över livets väg och vissa dagar är uppförsbacken brantare än andra. Men, i allt detta vet du var du har dig själv, du är medveten om din styrka och din förmåga. Du känner till din egen karaktär och vet var du går för. Du vet att du har klarat 20 turbulenta år, så du är inte så lättskrämd längre.

Att kunna känna ett lugn inombords, trots livets berg och dalbana ger faktiskt en mening och ett syfte med livet i sig.

Jag hoppas att lugnet kvarstår och utvecklas till något nytt och bättre vid 50, återstår att se….


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare