Varför jag väljer att kalla det för konst, ja för att det är helt enkelt en konst att lära sig hur man sätter gränser. En konst som är oerhörd viktig i vår process av personlig utveckling, men även avgörande för hur vi mår. Det krävs stark vilja och stor dos av självkännedom för att kunna säga och sätta stopp,

att kunna identifiera sina egna gränser för att kunna visa andra var man står.

Mycket av vår vardagliga stress och ibland utmattning har sitt ursprung i just detta, att vi inte kunde sätta gränser och säga stopp i god tid.

 

De flesta av oss vill göra andra glada och nöjda för att vi vill och ibland för att vi måste. De flesta av oss har en tendens att respektera andras gränser men totalt köra över våra egna. Det gäller att hitta den där fina balansen mellan att vara snäll men samtidigt bestämd.

 

Är det enkelt? Absolut inte, men det är ett måste för vår överlevnad.

 

Det kanske låter dramatiskt men det är en oerhörd viktig del som tyvärr ignoreras av de flesta av oss, tills kraften har tagit slut. Vi orkar inte men vi säger ändå ja, vi vill inte men vi säger ändå ja. För varje gång vi säger ja, tappar vi en stor del av vår energi och tänjer på våra egna gränser och minskar respekten till oss själva. Genom att respektera oss själva, vår tid, vår integritet, vår ork och vår vilja, lär vi andra att göra detsamma.

 

Men hur når vi detta?

Ta reda på dina egna begränsningar

Var en av oss har sin egen kapacitet, ork och vilja. Vi har även olika relationer och olika måsten i våra liv. Vi kan även ha andra faktorer som exempelvis kulturskillnader som kan påverka vårt sätt att tänka och vårt sätt att begränsa. Ta reda på var din gräns går genom att reflektera, egna tid åt dig själv och ta reda på det som känns rätt och det som känns fel, för just dig utifrån dina normer och resurser.

Var tydlig med dina prioriteringar

Att bli tydlig med dina prioriteringar hjälper dig att ta reda på vad du faktiskt är villig att lägga din tid och energi på. Om du märker att du alltid sätter andras prioriteringar över dina egna, är det dags att ändra på det.

Förmedla vad du vill och inte vill

Andra kan inte läsa dina tankar. Din omgivning kommer aldrig att veta att det de gör är oacceptabelt om du aldrig berättar det för dem. Var den personen som säger ifrån när människor beter sig på ett sätt som får dig att känna dig underlägsen eller ouppskattad. 

Lyssna på din magkänsla

Är det något som jag personligen ofta använder mig av, är just min magkänsla. Jag litar till 100 % på denna instinkt då den aldrig svikit mig. Använd den instinkten till att fatta beslut och gör det som känns 100 % rätt för dig.

Kom ihåg att: ”Man är alltid sig själv närmast.”


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare