Det där med att ta ansvar för sina egna handlingar och val, visst är det något vi försöker lära våra barn?

Men tänk hur många vuxna som har missat denna viktiga lärdom och lever sina liv genom att totalt blunda för sin egen roll och sitt ansvar i det stora hela. De går dag ut och dag in och anklagar omvärlden för sina misslyckanden och motgångar.

Livet händer oss alla, vissa hårdare än andra, men det händer faktiskt oss alla. Vi alla stöter på problem och bekymmer. Vissa motgångar är resultatet av våra val, medan andra kanske beror på slumpen eller vad vi väljer att kalla det.

Det jag vill lyfta fram i detta inlägg är en viss typ av människor som jag ofta möter, både privat och i mitt arbete. Dessa är individer som, medvetet eller omedvetet, gör val som de sedan inte kan stå för. När resultatet inte blir som de tänkt sig, skyller de på ”den vanliga oturen” eller någon annan, istället för att erkänna sina egna misstag och acceptera att det egna valet var mindre bra. Du som lyssnar på denna person tänker säkerligen ”du får ju skylla dig själv”, då det förmodlingen inte är första gången personen beklagar sig till dig, men det säger ju ingen av oss högt eller hur? Men visst är det frustrerande när du som lyssnare och åskådare ser situationen ur ett större perspektiv än vad personen själv gör? Kanske var det brist på konsekvenstänk, kanske var det pga lathet, men du som åskådare kan tycka att valet och beslutet var ansvarslöst.

Det som är viktigt för oss alla att förstå är att vi alla är ansvariga för våra egna handlingar och val. När vi hamnar i en situation som vi själva har bidragit till, måste vi ha modet att erkänna vår roll i det hela. Att ta ansvar innebär inte bara att erkänna våra misstag, utan också att aktivt arbeta för att rätta till dem och lära oss av dem.

Verklig styrka ligger i att ta tag i situationen och försöka lösa problemen på ett konstruktivt sätt.

 

Offerrollen och gaslighting

Jag har tidigare skrivit om gaslighting, en manipulativ taktik där en person försöker få andra att tvivla på sin egen verklighetsuppfattning. När människor agerar som offer i problem de själva har skapat, kan det ibland vara en form av gaslighting. Genom att framställa sig själv som offer kan man undvika ansvar och istället lägga skulden på andra, vilket kan skapa en förvirrande och känslomässigt skadlig miljö för alla inblandade.

 

Varför göra sig till ”offer”?

Det finns flera anledningar till att vissa människor tenderar att agera som offer istället för en ansvarsfull vuxen, dessa kan vara:

  • Lärda beteenden: Om någon har vuxit upp i en miljö där offerrollen var ett vanligt sätt att hantera problem, kan de fortsätta detta mönster som vuxna.
  • Rädsla för ansvar: Att ta ansvar för sina handlingar innebär att erkänna sina misstag, vilket kan vara skrämmande och utmanande för självkänslan.
  • Söka sympati: Genom att framställa sig som offer kan man få sympati och stöd från andra, vilket kan kännas belönande och tryggt.

Känner du igen dig i något av detta? Eller kanske någon du känner? Reflektera över hur du själv och andra i ditt liv hanterar problem och se om det finns mönster av offerbeteende eller ansvarstagande. Genom att vara medveten om dessa mönster kan vi alla börja ta mer ansvar och leva mer autentiska och meningsfulla liv.

 

Vägen framåt: Självansvar och tillväxt

För att då bryta detta mönster behöver vi:

  1. Självmedvetenhet: Börja med att identifiera situationer där du tenderar att skylla på yttre faktorer. Fråga dig själv ärligt om du har bidragit till problemet och hur du kan ta ansvar för det.
  2. Självreflektion: Ta dig tid att reflektera över dina handlingar och beslut. Skriv ner dina tankar och känslor i en dagbok för att få klarhet i din egen roll i situationen.
  3. Ta ansvar: När du erkänner din del i problemet, arbeta aktivt för att lösa det. Be om ursäkt om det behövs, och gör konkreta åtgärder för att förbättra situationen.
  4. Sök stöd: Om det känns överväldigande att ta itu med dessa frågor på egen hand, sök stöd från en terapeut eller coach. De kan ge dig verktyg och perspektiv för att hantera dessa utmaningar på ett konstruktivt sätt.
  5. Förändra ditt perspektiv: Istället för att se dig själv som ett offer, se varje utmaning som en möjlighet att växa och lära. Denna förändring i perspektiv kan hjälpa dig att känna dig mer empowered och i kontroll över ditt eget liv.

Att ta ansvar för våra egna handlingar och val är inte alltid lätt, men det är en nödvändig del av personlig tillväxt och mognad. Genom att lämna offerrollen bakom oss kan vi bygga starkare, mer autentiska relationer och skapa en mer positiv och ansvarstagande livssyn. Kom ihåg, det är aldrig för sent att börja ta ansvar för ditt eget liv och dina handlingar. Det första steget är att vara ärlig mot dig själv och modigt konfrontera dina egna beteenden.

❤️


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare