Jag ser att begreppet börjar uppmärksammas mer och mer i svensk media och jag börjar även förstå att vissa aldrig har hört talas om begreppet och dess existens. Jag vill därför uppmärksamma begreppet och dess betydelse då jag är säker på att fler är drabbade och påverkade av denna psykologiska manipulation utan att veta om det.

Termen “gaslighting” kommer från en film från 1944 vid namn ”Gaslight” med Ingrid Bergman i en av rollerna där  huvudpersonen i filmen får sin fru att tro att hon håller på att bli galen och måste träffa en psykolog.

Tyvärr är gaslighting vanligare än vi tror där syftet är att få en person att ifrågasätta sig själv, sina egna tankar och upplevelser och börja tvivla på sig själv och sin verklighet. 

Den som gaslightar någon annan använder sig av systematisk manipulation för att påverka uppfattningen om verkligheten, för att få makt och kontroll i relationen med målet och syftet att sänka den andra personens självkänsla och självuppfattning.

Den som blir ”gaslightad” tror oftast att den inbillar sig saker och att den håller på att bli galen just för att den som utövar gaslighting får dig att tro att det du säger och tänker aldrig har skett, att det är i din fantasi. Personen får dig att tvivla på din bedömningsförmåga, och så småningom på dig själv som person.

Gasligting används oftast av narcissister och är en tydlig och elak form av övergrepp och psykisk misshandel.

Gaslighting, oavsett om det är avsiktligt eller inte, kan hända i olika typer av relationer, till exempel med chefen, kollegor, mellan vänner och med familj. En av de mest vanliga formerna av gaslighting är dock den i parrelationer.

Tecken på att du blir gaslightad

 1. Du ifrågasätter dig själv hela tiden. Du ställer dig själv frågan ”är det jag som är överkänslig?”.
 2. Du känner dig ofta förvirrad, eller tror att du håller på att bli galen.
 3. Det är alltid du som ber om ursäkt för allting.
 4. Du hittar på ursäkter inför andra för att bortförklara gaslightarens beteende.
 5. Du märker att du håller inne med information och inte berättar något för vänner, släkt och familj, för att slippa komma med ursäkter eller förklaringar.
 6. Du vet att något är väldigt fel, men du kan inte riktigt uttrycka vad det är, inte ens inför dig själv.

 

Människor som utsätter andra för denna form av manipulation är experter på att hitta ömma och svaga punkter hos andra.

Här är några exempel på vad en ”gaslightare kan säga:

 • ”Det där har inte hänt”
 • ”Ja, just det, så nu ska du tycka synd om dig själv”.
 • ”Alla tror att du håller på att tappa greppet”.
 • ”Du är så himla känslig!”
 • ”Du är galen och det tycker andra också!”
 • ”Jag är ledsen om du tycker att jag sårade dig”
 • ”Du borde ha förstått hur jag skulle reagera”
 • “Du har ett så dåligt minne”

Det är otroligt viktigt att bryta en relation som kännetecknas av ovanstående. Första steget är att bli medveten om att du är drabbad, andra steget är att erkänna för dig själv att detta faktiskt händer. Tredje steget är att hitta sätt att bryta och ta sig ur. Fjärde steget, ta hjälp av andra för att orka klara av steg 3.

 

För mer info: Läs mer här


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare