Hur många av oss har inte någon gång fått frågan: Har du lätt för att ta emot kritik?

För ett par år sedan så skulle jag snabbt svara ja på den frågan,

för det var ju det svaret jag tänkte förväntades av mig.

Idag svarar jag så här: Det beror helt på vem som ger mig kritik,

i vilken situation och i vilket syfte. 

Idag tänker jag så här: Jag tar inte emot kritik från någon som jag inte skulle vilja ta råd ifrån.

En väldigt simpel mening med så mycket innebörd för mig. 

Att vi alla är unika och att vi är olika är ju ett faktum, att acceptera andras olikheter är en konst. Om någon vill kritisera mig för vem och hur jag är, så måste det vara någon som har ett värde för mig och som jag har starkt förtroende för. Jag ser kritik som en möjlighet till en förbättring, förutsatt att kritiken kommer från en trygg källa. 

Att ta emot kritik är jättebra beroende på vem som ger kritiken och vad syftet med kritiken är. Är syftet att något ska bli bättre, en relation, en uppgift eller något annat, ja då är det jättebra att få kritik så att man får möjlighet att på ett genuint sätt förbättra något som kan bli bättre. 

Det som är väldigt viktigt är att personen som du tillåter kritisera dig, ska vara lika mottaglig för din kritik. Jag menar inte att man ska in på någon pajkastning som leder till en konflikt. Jag menar att relationer i allmänhet bygger på en ömsesidighet där man ger och man tar. Jag har själv varit med om att personer som har kritiserat mig inte själva har ansett att de har några brister. För att uppnå ett resultat krävs en ömsesidig öppenhet. 

Det finns tyvärr personer som mår bra av att kritisera andra. Det kan handla om att de projicerar sina dåliga egenskaper på dig, eller att de helt enkelt har den karaktären som tycker om att trycka ner andra. Vi har alla träffat på den här typen av person, i affären, på jobbet, i familjen, bland vänner etcetera. Anledningarna till att vissa vill trycka ner andra är säkerligen många, men vi ska inte här analysera dessa personer. Vi kan inte kontrollera hur andra beter sig mot oss, men vi kan kontrollera hur vi låter andra behandla oss och hur vi hanterar deras beteende. Detta gäller även kritik i negativ form. 

 

Reflektion

Stanna upp och fundera: 

• Hur öppen och mottaglig är du för kritik? 

• Vem får kritisera dig? 

• Vad gör du med den kritiken du får? 

• Har du lätt för att kritisera andra? 

• Fundera ut någon som ger dig bra kritik. Vad är det med den kritiken som känns bra? 

• Fundera ut ett tillfälle då någons kritik har sårat dig. Vad är orsaken till att du blev sårad av den kritiken? 

• Kan du själv bli bättre på att ge och ta kritik? Och i så fall, hur? 

Kategorier: Samspel

Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare