I vardagens brus och i livets oändliga virvel av händelser, finns det små ord som bär på en kraft stark nog att förändra atmosfären i ett rum, ljusa upp en grå dag, och stärka en relation.

De orden är ”jag uppskattar dig”.

Det är enkla ord, men de är laddade med en djup innebörd och förmågan att skapa en omedelbar känslomässig koppling. Att säga ”jag uppskattar dig” är inte bara ett erkännande av någons närvaro i ditt liv utan en bekräftelse på deras betydelse.

När vi uttrycker uppskattning, gör vi mer än att bara tacka någon; vi erkänner deras värde, deras bidrag till vår värld, och den unika ljuspunkt de är i vårt liv. Det handlar inte bara om att uppskatta vad någon gör för oss, utan vem de är. Och kanske, ännu viktigare, det öppnar våra hjärtan för att själva motta uppskattning och känna oss värdefulla.

Jag har märkt att när jag uttrycker uppriktig uppskattning, blir det som om en ström av positiv energi frigörs, vilket inte bara lyfter personen jag uttrycker min tacksamhet till, utan också mig själv. Det är en påminnelse om att vi alla är sammanlänkade genom våra erfarenheter, känslor och behovet av att känna oss sedda och värderade.

I en värld där vi ofta tar varandra för givet, kan dessa ord vara en bro byggd av medkänsla och förståelse. De kan vara en påminnelse för oss alla om att stanna upp, observera och verkligen se de människor som är en del av våra liv. Oavsett om det är en familjemedlem, en vän, en kollega eller till och med en främling, så har vi kraften att göra någons dag lite ljusare, deras last lite lättare att bära.

 

Hur kan vi bli bättre på att visa vår uppskattning?

Ibland kan det vara utmanande att uttrycka uppskattning, kanske för att vi är blyga, osäkra eller kanske för att vi tar det för givet att den andra personen redan vet hur mycket de betyder för oss. Men visst är det ändå en fin känsla att få veta att man har en viktig betydelse för någon annan.

Att visa uppskattning kräver en stor dos av lyhördhet, ödmjukhet, och att kunna känna och att kunna vara tacksam för det man har i sitt liv.

Så här är min uppmaning till dig: Låt inte en dag gå förbi utan att på något sätt uttrycka uppskattning till någon i ditt liv. Det behöver inte vara genom storslagna gester eller långa tal. Ibland kan ett enkelt ”tack” eller en kort notis vara allt som behövs för att göra en stor skillnad. Och kom ihåg, uppskattningens skönhet ligger inte bara i orden som uttalas, utan i känslan de förmedlar. ”Jag uppskattar dig” är en påminnelse om att vi inte är ensamma, att våra liv är rikare på grund av varandra, och att kärlek och tacksamhet är bland de mest kraftfulla gåvorna vi kan ge och ta emot.

 

Vem uppskattar du?


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare