Tacksamhet

Vi är bra på att grubbla över och lägga mycket fokus på det vi saknar. Men oftast är vi usla på att se, uppmärksamma och uppskatta det vi har.

 Alla saknar vi någonting i livet och det är en del av livets gång och att vara människa, det kan driva oss framåt men det kan också skapa en negativ spiral och energi. Vi vet att vissa saker uppnår man i livet och andra inte. Vi kan sakna ting och vi kan sakna personer, vi kan ibland sakna hopp och ibland mål. Allt detta ingår i livets upp- och nergångar. Men när denna saknad förvandlas till en fast negativ punkt i livet som bara ger en ständig känsla av tomhet, nedstämdhet och ibland bitterhet, det är då det kan bli skadligt och ibland farligt för vårt välmående och vår utveckling.
 
Om vi i stället för att fokusera på det som saknas, skulle fokusera på det som finns så skulle vi alla hjälpa oss själva att må bättre. Alla har vi någonting som vi uppskattar, någon person som vi älskar, någon dröm som vi vill uppnå, något minne vi har som får oss att le. Konsten att inte ta det man har för givet är en svår lärdom. Vi tar mycket för givet samtidigt som vi vet att det finns människor som har det sämre.
 
Tacksamhet har stark koppling till självkänsla
 
Att fokusera på det positiva och uppmärksamma det vi har i stället för det vi saknar skapar en tacksamhet och ändrar vår energi till en positiv riktning. Att ha ett positivt tänk ger oss energi och får oss att känna oss bättre med oss själva och vår tillvaro, när vi känner oss bättre ökar vår självkänsla och vårt självförtroende, vilket i sin tur bidrar till att vi vågar mer. När vi känner mod vågar vi ta steg fram i livet, vi vågar utmana oss själva och på så sätt utveckla oss. Att känna tacksamhet är en konst men också en viktig punkt för att uppnå lycka och må bättre i livet. 
Kategorier: Tankar

Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare

1 kommentar

Har du hjälpt någon idag? - Leila Dadgar · april 19, 2022 kl. 10:45 f m

[…] När jag idag möter klienter som söker en meningsfullhet, brukar vikten av hjälpsamhet vara bland det första som jag nämner. Att sträva efter att bli och att vara en god människa är enligt mig så mycket enklare än att ”bara” vara en människa. Att ge till andra och dela med sig av det lilla eller det stora vi äger och har, ger mycket mer glädje och meningsfullhet än att hålla det för sig själv. Att hjälpa andra gör att vi också kan reflektera över vårt eget liv och inse hur mycket vi har att vara tacksamma för. Tacksamheten i sig är en stor del i vår process av personlig utveckling (se tidigare inlägg här). […]

Kommentarer är stängda.