Är du en person som har tankar, mål, planer och idéer, men tvekar att följa din egen väg på grund av vad andra skulle tycka? Är du en person som ofta söker bekräftelse från andra innan du tar ett beslut?

Ja då behöver du fortsätta läsa detta inlägg.

 

Börja med att fundera på följande:

  1. Kan du minnas en situation där du ändrade ditt beslut på grund av någon annans åsikt? Hur kändes det efteråt?
  2. Vilka personer i ditt liv har störst inflytande över dina beslut? Varför tror du att deras åsikter betyder så mycket för dig?
  3. Vad skulle du göra annorlunda om du inte behövde oroa dig för andras åsikter?

 

Genom att reflektera över dessa frågor kan du börja förstå vilken roll andras åsikter har i ditt liv och hur du kan balansera dessa inflytanden med dina egna värderingar och önskningar.

 

Det är fascinerande att tänka på hur mycket makt andras åsikter har över våra beslut. Vi är sociala varelser, djupt rotade i gemenskaper och relationer, och det är därför naturligt att söka bekräftelse och godkännande från vår omgivning. Men i denna strävan kan vi ibland förlora en del av oss själva och våra egna värderingar, och i värsta fall vår identitet.

Andras åsikter kan fungera som en spegel som reflekterar tillbaka våra osäkerheter. Ibland är det bra, eftersom det kan få oss att se saker från ett annat perspektiv och hindra oss från att göra impulsiva beslut. Men om vi inte är försiktiga, kan den spegeln förvränga vår självbild och få oss att agera på sätt som inte är autentiska för oss. Ibland kan vi också kanske pga ”lathet” eller brist på motivation låta andra fatta beslut åt oss, detta kan vara ett sätt att skydda sig på, att lägga ansvaret på någon annan kanske kan vara skönt på ett sätt men i slutändan är detta väldigt farligt, även om besluten inte är dina så är konsekvenserna av besluten ändå dina, vare sig du vill eller inte.

 

Så hur kan vi balansera detta? 

  1. Känn dina egna värderingar: Ta dig tid att verkligen förstå vad som är viktigt för dig. När du står inför ett beslut, fråga dig själv om det stämmer överens med dina grundvärderingar, ”är detta vad jag verkligen vill” kan du fråga dig själv.
  2. Reflektera över källan: Vem kommer åsikten ifrån och varför? Har denna person vars åsikt du tar in, insikt och erfarenhet inom det område du handskas med, eller baserar de sin åsikt på egna rädslor och osäkerheter?
  3. Lyssna på din inre röst: Det är viktigt att inte tysta din egen magkänsla. Din intuition är en kraftfull guide som ofta vet vad som är rätt för dig, även när logiken säger något annat.
  4. Sätt gränser: Det är okej att säga nej eller att ta ett steg tillbaka från människor som ständigt ifrågasätter eller kritiserar dina beslut.
  5. Omge dig med stödjande människor: Hitta de som verkligen förstår och respekterar dina drömmar och mål. Deras positiva inflytande kan hjälpa dig att känna dig tryggare i dina beslut.

 

Slutligen, kom ihåg att livet är ditt. De beslut du tar, stora som små, formar din resa och din identitet. Att navigera mellan andras åsikter och din egen vilja är en del av att växa och hitta din unika väg i världen.

 

❤️

Kategorier: Tankar

Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare