När vi pratar om personlig utveckling och tillväxt fokuserar vi ofta på delen som berör oss själva och inte andra. Men som jag beskrev i tidigare inlägg betyder personlig utveckling att vi varje dag försöker att bli en bättre version av oss själva. 

Men, vad är poängen med att bli ”bättre” människor om vi inte använder dessa egenskaper i handling, för att samspela och interagera med andra? Du är inte empatisk eller snäll om du inte uttrycker det till någon annan, eller hur? 

Nästan alla jag möter, både privat och yrkesmässigt beskriver sig själva som snälla och hjälpsamma. Men om jag skulle ställa frågan: När var senaste gången du gjorde en handling för någon annan utan några baktankar, förväntningar eller andra avsikter där det är egen vinning som är målet, hur många skulle ärligt och genuint svara att de faktiskt hjälpt någon då?

Med egen vinning menar jag naturligtvis annat än själva glädjen att hjälpa andra.

När jag i 20 årsåldern började utforska buddismen och där och då fastnade för filosofin att ”ge utan att vilja ha något tillbaka” och att faktiskt vilja vara en god människa i stället för att bara tänka det, fann jag plötsligt en större och starkare mening med livet.

Med att ”vara god” menar jag att vara genuin, snäll, utan baktankar, utan onda avsikter, vara omtänksam, ödmjuk, hjälpsam och lyhörd, att visa glädje och visa sorg, att visa empati och sympati, att känna medkänsla och viljan att hjälpa.

(Observera att människan inte är en robot och att vara god inte är samma sak som att vara perfekt och felfri).

När jag idag möter klienter som söker en meningsfullhet, brukar vikten av hjälpsamhet vara bland det första som jag nämner. Att sträva efter att bli och att vara en god människa är enligt mig så mycket enklare än att ”bara” vara en människa. Att ge till andra och dela med sig av det lilla eller det stora vi äger och har, ger mycket mer glädje och meningsfullhet än att hålla det för sig själv. Att hjälpa andra gör att vi också kan reflektera över vårt eget liv och inse hur mycket vi har att vara tacksamma för. Tacksamheten i sig är en stor del i vår process av personlig utveckling (se tidigare inlägg här).

Så tillbaka till frågan: Har du hjälpt någon idag?


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare