Att lära känna sig själv och att hitta sig själv kan för vissa låta som ett flummigt ämne, vissa tycker att ämnet ligger på en filosofisk nivå och för vissa blir det ett mer psykologiskt ämne.

Jag personligen har från tidig ålder letat land och rike runt i jakten på ”jaget” och att kunna ”hitta mig själv”. Jag har flyttat runt till olika städer, till olika länder, jag har utforskat olika religioner, utmanat mig själv till olika äventyr för att testa mina egna gränser. Jag har sökt mig till olika typer av människor, nya kulturer, och testat nya maträtter och smaker, testat olika yrken och studerat olika utbildningar, allt detta för att komma ett steg närmare den jag är, eller snarare vem jag är. Min resa är definitivt inte slut, och jag har absolut inte svaret på allt, men jag har kommit en bra bit i min egen process.

Mitt val av vidarestudier var en självklarhet när jag valde ämnet psykologi och att bli beteendevetare. Min tanke och mitt mål då var att om jag lär mig tillräckligt mycket om hur människan fungerar och hur andra fungerar, så kommer jag att veta hur jag själv fungerar, eller tvärtom.

I min roll som beteendevetare har jag haft turen att få arbeta med självkännedom och personlig utveckling på olika sätt, på olika nivåer och med olika målgrupper.

Idag arbetar jag med ämnet främst i egenskap av utbildare där den största och viktigaste frågan som vi arbetar med är: Hur bra känner du dig själv?

Då jag utbildar inom hjälpande yrkesroller så är det ytterst viktigt att ha en god självkännedom som grund för att kunna hjälpa andra.

Men vad menas egentligen med personlig utveckling?

Personlig utveckling är enligt mig en ständigt pågående process som kräver mycket tid, mycket energi och främst mycket ärlighet. Denna process tar aldrig slut men den tar dig närmare ditt sanna jag, där du befinner dig, och hjälper dig att må bra. Tolkningen och definitionen av personlig utveckling är olika för olika individer och vi hanterar och genomgår denna process på vårt eget individuella sätt. När och var vi startar denna process är olika för oss alla, huvudsaken är att processen startas och blir en naturlig del av våra liv.

Min tolkning av personlig utveckling är att dagligen anstränga mig för att omfamna min fulla potential och förbättra min livskvalitet. 

Att upptäcka sig själv, att lära känna sig själv, att acceptera sig själv, att respektera sig själv är alla viktiga delar i vår utveckling och i det som ger oss en mening och ett syfte med vår begränsade tid på denna jord.

Vad är personlig utveckling för dig?


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare

1 kommentar

Har du hjälpt någon idag? - Leila Dadgar · april 19, 2022 kl. 10:40 f m

[…] på delen som berör oss själva och inte andra. Men som jag beskrev i tidigare inlägg betyder personlig utveckling att vi varje dag försöker att bli en bättre version av oss […]

Kommentarer är stängda.