Har du någon gång känt att du har klivit in i ett rum, område eller en plats och bara känt av en bra energi. Det är lätta andetag när du andas, det är lätta steg i dina fötter som tar dig runt, och det är en lätt och skön känsla i kroppen i allmänhet. Du mår bra av att vara på den platsen. Du vet inte exakt varför. Känslan bara finns där.

Likaså när du har träffat på den där personen. Du vet den personen som du bara blir så glad av att se, personen som ger dig en ”feel good” känsla och vars energi smittar av sig till dig.

Ordet energi betyder rörelse, eller förmågan till rörelse. En positiv energi blir enligt min mening en rörelse framåt, medan negativ energi blir ingen rörelse alls, eller ett steg bakåt. Energi är något som vi alla har och behöver för att kunna må bra och för att utvecklas. Vi ger energi, vi tar energi, vi samlar energi och vi laddar energi.

Eftersom mängden av vår energi är begränsad så är det ytterst viktigt att använda sin energi på rätt sätt och försöka att hålla den på en balanserad nivå så att vi kan hantera vår vardag på bästa möjliga sätt. 

Även om din energi är något som du äger, så finns det tyvärr yttre faktorer som kan påverka mängden av din energi. Det kan vara människor, saker, uppgifter, möten, samtal, rörelser, förpliktelser, ansvar, etcetera.

.Det som ger och tar energi är helt individuellt och skiljer sig från person till person.

För mig kan den simpla kaffekoppen som jag gärna dricker ensam på morgonen vid mitt köksbord, då jag njuter av tystnaden, ge mig den bästa energin och en bra start på dagen. När jag däremot hamnar i en konversation med personer som endast har envägskommunikation och bara pratar och pratar utan att jag får en syl i vädret, ja då blir jag tömd på energi. Idag kan jag ganska snabbt och direkt när jag kliver in i ett rum känna vem som enligt min tolkning har bra energi och vem som inte har det. Jag har under resans gång lärt mig hur mycket det tar på krafterna när man möter personer som har förmågan att dra ner ens glädje, ljus och energinivå.

Jag har själv precis som många andra, varit en person som både har gett energi och säkerligen många gånger tagit energi. I processen av personlig utveckling där självkännedom är en av de absolut viktigaste delarna, försöker jag därför precis som många andra att eliminera det negativa som jag bär och tillför genom självrannsakan (mer om det i senare inägg).

Reflektion:

  • Stanna upp, fundera och var ärlig mot dig själv, vilken form av energi förmedlar du till andra?
  • Fundera även på vad som ger dig energi och vad som tar din energi?
  • Fundera ut personer i din omgivning som ger dig energi och som tar din energi.

 

Jag ska i nästa inlägg gå igenom energi i negativ form och ge några exempel på hur en energitjuv kan vara.

 

 


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare