Ja, precis som rubriken säger, finns det någon deadline?

Hur länge får vi lov att referera till vår dåliga uppväxt, våra dåliga föräldrar, vår dåliga barndom, vår jobbiga tonårstid etc för att kunna förklara för oss själva och för andra varför vi lever och är som vi är idag?

Jag är precis som många andra en person som har ältat och hittat fel på det ena och det andra i min uppväxt.

När jag började läsa psykologi i 19-årsåldern spenderade jag nästan hela mitt första studentår på att vara bitter. Jag satt ensam i min lägenhet i Skåne och pluggade in dessa teorier om anknytning och annat. Jag minns att jag ringde hem nästan dagligen och var arg, arg på mina föräldrar för att jag plötsligt hade förstått att mycket var deras fel. Det var väldigt skönt att få ut det minns jag.

Nu 24 år senare, inser jag att många av oss har det tänket som jag hade då vilket får mig idag att fundera, finns det någon deadline? Det måste väl finnas en tid där vi inte längre kan referera till detta, eller?

Det kommer väl en tid i livet där ansvaret ligger på en själv, där man inte längre kan gå tillbaka 20, 30, 40, 50, 60 år…

Det är naturligtvis viktigt att förstå att våra barndomsupplevelser och relationer med våra föräldrar kan påverka oss under hela livet. Vissa personer kan behöva mer tid än andra för att bearbeta och övervinna svåra barndomsupplevelser.

Det är dock viktigt att vi tar ansvar för våra egna liv och beslut och inte låter våra barndomsupplevelser eller våra föräldrars handlingar definiera oss eller begränsa oss på något sätt. Att söka professionell hjälp, som terapi eller rådgivning, kan vara till stor hjälp för att bearbeta och hantera svåra barndomsupplevelser.

Det är också viktigt att komma ihåg att föräldraskap är en utmaning och att föräldrar gör misstag. Att förlåta våra föräldrar och släppa taget om ilska och bitterhet kan vara en del av den personliga utvecklingsprocessen och hjälpa oss att gå vidare och skapa ett mer positivt och meningsfullt liv.

Det finns ett citat med J.K. Rowling som jag har fastnat för:

“There is an expiry date on blaming your parents for steering you in the wrong direction; the moment you are old enough to take the wheel, responsibility lies with you.”

Så, du som läser detta nu, har du någon deadline på hur länge du kan skylla ditt liv och dina val på dina föräldrar?


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare