Att vi alla gör misstag, att vi ibland sårar någon annan och gör fel är en del av vår mänsklighet. Vi gör alla fel och i en idealvärld tar vi lärdom av det misstaget vi gjorde och ser till att inte göra om det. I takt med våra framsteg och våra misstag i livet, lär vi oss också att utvecklas till att bli en bättre version av oss själva.

Våra misstag ger oss möjligheten att växa på ett ödmjukt sätt och att inse att livet är en läroprocess.

Vi lär oss i tidig ålder, att be om ursäkt när vi gjort fel. Då oftast med hjälp av en vuxen som ”rättar” till våra fel och ser till så att vi faktiskt säger förlåt till den vi har sårat.

Så simpelt och så bra.

Men, vad händer när vi blir vuxna, är det så simpelt som det var förr?

Vi vet ju alla att svaret på frågan är ett stort nej.

 

Varför blir ett så litet ord som ”förlåt” så stort och så svårt för vissa vuxna att klämma fram?

Varför har vissa vuxna människor så svårt att erkänna misstag och att be om ursäkt?

 

Att vi tolkar saker olika och att vi har olika perspektiv på saker och ibland olika ”sanningar” är ett faktum.

Att vi medvetet eller omedvetet har gjort fel eller misstag, händer oss alla. Ibland vet och känner vi till att vi har gjort fel, och ibland får vi aldrig reda på det.

De av oss som har kommit långt med processen av personlig utveckling, kan med hjälp av en bra självkännedom och god självinsikt, själva komma på och erkänna ett fel och misstag. För denna typ av person är inte stolthet det viktigaste, det är heller inte viktigt att ha rätt. Att erkänna sitt misstag och att säga förlåt innebär inte att denna person gjort sig svagare. Snarare tvärtom. Det betyder helt enkelt att personen är så pass stark och trygg i sig själv, att den kan ta ansvar för sina brister och genom att säga förlåt visa att den vill utvecklas till det bättre.

Det som är viktigt att komma ihåg är att ett misstag inte gör dig till en dålig person. Att inte be om ursäkt, att inte ta ansvar och lärdom av det misstaget däremot, det gör dig inte till en bättre person heller. Det här är vad jag kallar för stopp i utvecklingen.

Viss forskning visar att det finns en stark koppling mellan självkänsla och att erkänna sina misstag och att kunna be om ursäkt till andra. Personer med en bra självkänsla har lättare att erkänna sina misstag och att be om ursäkt. Personer med dålig självkänsla däremot har svårare att erkänna sina misstag och att be om ursäkt då de tror att misstaget definierar hela deras identitet.

Vi har även olika sätt att hantera skuld och skam. Personer som är bra på att hantera skuld och skam kan agera konstruktivt och för dessa personer är det naturligt och problemfritt att be om ursäkt. Personer som är mindre bra på att hantera skuld och skam, reagerar ofta genom att skylla på andra och gå till motattack, undvika andra genom att “stoppa huvudet i sanden” eller genom att vara överlägsen, kylig och arrogant.

Att kunna vara sårbar, empatisk, sympatisk och att kunna säga förlåt skapar förtroende, respekt och tillit till andra. Genom att du tar steget och ber om ursäkt till någon annan kan du faktiskt visa och hjälpa andra att förstå att det inte är så farligt att be om ursäkt och att det t.o.m vara en befriande känsla.

 

 

Reflektion:

Om du vet att någon känner sig sårad av dig, vad stoppar dig från att be om ursäkt?

 

 

 

 


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare