En stor del av den personliga utvecklingen är att uppleva sitt liv som meningsfullt och att komma ihåg att det är nu, medan vi lever, som vi har chansen att påverka och ändra, innan det är försent.

Bronnie Ware, som arbetat i många år med att ta hand om döende patienter, berättar:

Under många år arbetade jag med palliativ vård. Mina patienter var människor som gått hem för att dö. Vi tillbringade en mycket speciell tid tillsammans. Jag fanns i deras närhet under de sista tre till tolv veckorna i livet. Människor växer en hel del när de konfronteras med sin egen dödlighet. Jag lärde mig att aldrig underskatta någons förmåga att växa. En del förändringar var fenomenala. Varje individ upplevde som väntat en mängd olika känslor; förnekelse, rädsla, ilska, ånger, mer förnekelse och slutligen acceptans. Alla patienter hittade frid innan de gick vidare, varendaste en. När de fick frågan om de ångrade något, eller om det fanns något de önskat göra annorlunda, dök samma teman upp om och om igen.

  1. Jag önskar jag hade haft mod att leva mitt eget liv och inte det liv andra förväntade sig av mig.
  2. Jag önskar att jag inte jobbat så hårt.
  3. Jag önskar jag vågat uttrycka mina känslor.
  4. Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.
  5. Jag önskar att jag hade tillåtit mig att vara lyckligare.

 

 


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare