En av de absolut roligaste delarna med mitt arbete är att jag ständigt lär mig något nytt. Något som jag började fördjupa mig i för inte alls så längesedan är högkänslighet. Jag hade naturligtvis hört talas om högkänslighet men ju mer jag forskade i ämnet, desto mer klarnade dess betydelse och desto mer förståelse och respekt har jag fått för dess innebörd.

Allt som bidrar till att vi lättare kan förstå oss själva och vår omgivning är ju guld värd, så självklart vill jag nu dela med mig av HSP till er.

 

Högkänslighet som på engelska heter ”highly sensitive person” och förkortas HSP är ett personlighetsdrag framtaget av amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron som har forskat i ämnet HSP i över 20 år där hon i sina forskningar menar att 15 – 20 % av befolkningen är HSP.

OBS! HSP är ingen diagnos och inget man behandlar.

 

Högkänsliga personer föds med ett känsligare nervsystem än andra vilket gör att de är mer mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö eftersom de lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Personer med HSP är i behov av mer egentid och reflektion och dessa personer tenderar även att bli mer missförstådda och felbedömda än andra, vilket kan få dem att känna sig ”konstiga”, ”onormala” och ibland utanför. 

 

De fyra aspekterna i HSP är: 

 1. Djup bearbetning av intryck
 2. En tendens att lätt bli överstimulerad
 3. Emotionell mottaglighet och empati
 4. Att uppfatta det subtila.

 

Här är några exempel på hur det kan vara att leva som HSP:

 • Man lägger märke till sådant som andra inte tänker på och lagrar många intryck i hjärnan och reflekterar mycket över det man upplever.
 • Man är känslig för starkt ljus, starka dofter, tyger som skaver mot huden, oreda, stök och bakgrundsljud.
 • Man undviker situationer som leder till för mycket intryck och stress.
 • Man är mycket medveten om andras känslor och stämningar.
 • Man kan vara introvert eller extrovert, (vanligare att man är introvert) men HSP ska inte förväxlas med att vara blyg eller att ha social fobi. Den högkänslige är i behov av mer ensamtid för återhämtning och paus från alla intryck, känslor och stimulans.
 • Man undviker våldsamma filmer och tv-program.
 • Man uppskattar och njuter mycket av konst, musik, smaker och dofter.
 • Man är samvetsgrann och noggrann.
 • Man har ofta många tankar och mycket känslor och därmed ett rikt inre liv.
 • Man har ofta behov av att dra sig tillbaka i ensamhet, i ett lugnt och tyst rum, där man själv kan kontrollera vilka sinnesintryck som påverkar ens hjärna, OBS! ensamhet, stillhet och tystnad är otroligt viktigt!
 • Man är mer empatisk än andra.

 

Läs mer om högkänslighet här: Presentation om HSP

Läs mer om Elaine N. Aron och hennes arbete här: Elaine N. Aron

Läs mer om saker en högkänslig behöver för att må bra: 7 saker en högkänslig person behöver

Länk till självtest: Självtest

 

 

 

 

 

 

 


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare