Den som säger att den är helt okomplicerad som person, talar osanning.

Vi är alla komplicerade på olika sätt, i olika områden, i olika livsfaser och i olika relationer.

Men, det finns personer som trots att de har en komplex sida, är ändå enkla att vara med.

Och det finns även kategorin av personer som bara är svåra och komplicerade att interagera med.

Att erkänna att man själv är komplicerad visar på en bra självkännedom, men vad man gör åt sitt komplicerade jag är väl ändå det viktigaste.

 

Vad är egentligen en komplicerad person?

 

En grundläggande skillnad hos människor är mellan de som är enkla och okomplicerade att hantera, och de som är knepiga eller komplicerade att hantera. 

Det som gör enkla människor enkla, är att samspelet med dessa bara ”flyter på”, du behöver inte tänka eller känna efter om något är fel, är något fel så säger den enkla personen det till dig.

Det finns inga särskilda krav eller behov som behöver uppfyllas för att hålla den enkla personen nöjd. 

Den enkla personen är bara nöjd. 

Det finns inga plötsliga överraskningar eller någon berg och dalbana med enkla personer. 

Du får det du ser helt enkelt vilket gör att du trivs i personens närhet och sällskap.

Du behöver inte gissa dig fram och du behöver inte anpassa dig för att hålla den enkla personen nöjd.

Den enkla personen är oftast positiv i sitt tänk och är lösningsfokuserad. 

Den enkla personen är en njutare och inte en gnällare. 

En komplicerad person däremot, är ingen enkel person att ha i sin närhet. 

Problemet med komplicerade människor är att de inte alltid är medvetna om sina egna önskningar, vilket gör dem oförmögna att låta andra att veta vad de verkligen vill och känner. 

Komplicerade personer kan ha vissa regler, krav och behov för sig själv och för andra och har ofta svårt att tänka utanför den ”boxen”. 

Har de bestämt sig för en sak så är det så, det finns inget utrymme för anpassning, förändring, utmaning eller ibland utveckling. 

En komplicerad person ser oftast saker mer komplext och svårt. 

Det är även vanligt hos komplicerade personer att se fler problem än lösning i olika situationer och att ha en mer negativ inställning till saker. 

Här är 12 tecken på att du är en svår och komplicerad person (även om du inte tror att du är det):

1: Du är inte villig att kompromissa:I alla relationer vi har är det helt naturligt att inte alltid vara överens med den andra parten där båda personerna kan känna starkt för sina åsikter. Men, hur villig är du att kompromissa? Det finns vissa strider som inte är värda att vinna. Svåra och komplicerade personer är inte alltid villiga att lösa en svår situation eller en konflikt och kämpar inte alltid för relationens bästa, utan mest för att tillfredsställa sina egna egon.

 

2: Du blir ofta frustrerad: Du vill att andra ska vara på ett visst sätt och blir ofta frustrerad och irriterad när de agerar på ett sätt som du inte förväntar dig. Det är till viss del normalt att bli frustrerad på andra. Ofta gör människor saker som får oss att ifrågasätta deras motiv eller deras förmågor. Men, när du börjar märka att din omgivning ofta frustrerar dig, ligger nog problemet mer hos dig än hos dem och det kan enkelt betyda att dina krav är för höga och orealistiska.

 

3: Du lyssnar inte på andra: I en konversation är det mest du som pratar, du lyssnar inte riktigt på vad motparten säger och avbryter gärna eftersom du ändå vet bättre än den andra personen. Du har även svårt för att svälja din stolthet och ta emot någon annans råd när det väl behövs. Personen du kommunicerar med har inget utrymme i samtalet eftersom du är upptagen med att dominera dialogen med en uppsjö av dina egna åsikter.

 

4: Du hamnar ofta i argument: Det finns sunda och nyttiga diskussioner och debatter där varje sida respektfullt utarbetar sina meningsskiljaktigheter för att komma till en gemensam slutsats (helst). Inte varje konversation behöver heller bli till en diskussion. Att utbyta idéer och tankar ska vara enkelt, givande och till och med roligt. Men, du ser samtal som en chans att bevisa dina kunskaper och där du har ett behov av att känna att du har rätt hela tiden. När dina vänner delar med sig av sina tankar är du snabb att rätta till dem. 

5: Du klagar ofta: Du klagar på det mesta och ofta.

6: Du är inte inkluderad: Du är inte inkluderad i en viss gemenskap. Att inte bli medbjuden till gemensamma aktiviteter hos vänner, familj och bekanta visar kanske att du faktiskt inte är så lätt att komma överens med.

7: Du har inte många vänner: Faktum är att det är svårt att vara vän med någon som är svår att ha hantera, det vet vi alla. Det kan helt enkelt bero på att du har så höga krav på en vänskap, att den enda personen som till slut matchar dina krav, är du själv.

 

8: Allt är en tävling för dig: Att ha en tävlingsanda kan vara till hjälp inom vissa områden i livet. Det hjälper oss att vara driftiga och målmedvetna. Men, om du ser allt som en tävling blir det svårt för andra att hantera dig som person och det kan ofta bli energikrävande, svårt och utmattande att umgås med dig.

 

9: Du ser andra som problemet: Det uppstår ofta ”problem” i din relation till och med andra och det är enligt dig ofta andra som är problemet, inte du. Om det börjar kännas som att andra människor är problemet för ofta, så kan det vara dags att börja vända blicken inåt.

 

10: Du söker andras uppmärksamhet: Alla behöver vi uppmärksamhet till en viss grad, men om du ständigt söker uppmärksamhet från andra, bör du vara medveten om att ditt uppmärksamhetsbehov kan bli tröttsamt, utmattande och att det kan även driva bort personer i din omgivning. 

 

11: Du dömer människor snabbt: Du har en förmåga att placera andra du möter i visst fack och kategori och när du väl bestämt dig så är personen på ett visst sätt, utan att du egentligen har gett en rättvis chans till personen att få visa sig. Du är dömande mot andra och utgår mest från dina förutfattade meningar och tidigare erfarenheter än fakta.

 

12: Du har svårt för att släppa på saker: Om någon har felbehandlat dig någon gång, har du väldigt svårt att glömma och att släppa detta. Du kan bära med dig minnet, situationen och det agg du känner gentemot personen väldigt länge och har väldigt svårt för att släppa det och gå vidare.

 

Så, är du en komplicerad person? Och vad kommer du att göra åt saken?


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare