Jag är inte big fan av nyårsafton, däremot älskar jag nyårsdagen.

Ja, jag är den där hopplösa drömmaren som varje år tänker: ”Nytt år och nya möjligheter och blabla”.

När jag vaknar på nyårsdagen så känns det som att jag har fötts på nytt, allt har ställts om och känns formbart. Jag behöver inte tänka på det som har varit, utan bara tänka på allt spännande som väntar mig.

Men först, först så ska jag ta mig igenom själva nyårsafton varje år…

Nyårsafton blir för mig till skillnad från nyårsdagen en dag som ger mig någon form av ångest. Jag kan aldrig sätta fingret på vad det är, men jag har svårt att känna genuin glädje, det är mer känsla av ängslan som tar över mig på nyårsafton, vilket har fått mig att undra om nyårslöften är en chans för nystart eller en väg till besvikelse?

När nyårsraketer sprakar på himlen, sveper en våg av förväntan genom oss. Det är som om vi får en magisk möjlighet att börja om på nytt, med ett oskrivet blad. Men är detta verkligen sant, eller är det bara en vacker illusion vi klamrar oss fast vid varje december?

Jag minns mina egna nyårslöften genom åren. Det var som en ritual – lova att gå ned i vikt, läsa fler böcker, spara pengar, eller kanske till och med lära mig ett nytt språk. Det fanns alltid en gnista av hopp, en övertygelse om att detta år skulle bli annorlunda. Men så kommer året och kanske gjorde man något av detta, kanske gjorde man inget av detta, men oavsett så ledde dessa löften till besvikelse när den 31/12 kom och man insåg att man aldrig sparade pengarna, började träna eller umgicks mer med sina nära och kära som man hade tänkt och planerat vid förra nyår.

Ibland känns det som att nyårslöften ofta är rotade i en djup känsla av ”inte vara tillräcklig” som vi bär inom oss. Vi ställer orimliga krav på oss själva, drömmer om att förvandla våra liv över en natt. Och någonstans på vägen glömmer vi alla att förändring, särskilt personlig förändring, är en process och inte ett magiskt ögonblick.

Jag ser dagligen hur vi alla kämpar med denna cykel av höga förväntningar och oundvikliga besvikelser. Vi vet ju om att det inte handlar om att skapa en lista av ambitiösa men orealistiska mål. I stället borde vi lära oss att uppskatta och acceptera oss själva som vi är för att sedan ta små, realistiska steg mot förbättring.

Så, i stället för att utropa ”Jag ska gå ned 20 kilo detta år!” varför inte börja med ”Jag ska göra medvetna val om min hälsa varje dag”? Det tar bort pressen att uppnå något stort och ger plats för en mer hållbar, vänligare inställning till förändring.

På samma sätt, i stället för ”Jag ska spara en massa pengar”, kanske ett mer hanterbart löfte vore ”Jag ska bli mer medveten om mina utgifter och spara en liten summa varje månad.” Det är enklare, mer konkret och framför allt, mer förlåtande.

Det är viktigt att komma ihåg att varje dag ger en chans för en ny början, inte bara den 1 januari. Varje morgon när vi vaknar, har vi en ny möjlighet att göra val som speglar vem vi vill vara och det liv vi vill leva.

Så, detta nyår, låt oss omfamna en ny syn på nyårslöften. Låt oss fokusera på självmedvetenhet och små steg framåt. Och framför allt, låt oss vara snälla mot oss själva på resan. För om det finns något jag har lärt mig, både genom personlig erfarenhet och genom mitt arbete, är det att varaktig förändring börjar med självkärlek och tålamod.

Ett nytt år, ett nytt du?

Så, är du redo att se på nyårslöften med nya ögon? I stället för en lista av storslagna mål, varför inte skapa en vision av hur du vill känna dig och de små steg du kan ta för att nå dit? Kom ihåg, varje steg, oavsett hur litet, är ett steg i rätt riktning.

God fortsättning ❤️


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare