Har du någon gång kommit på dig själv med att du stirrar på någon, du studerar personen och tänker: ”hur kan hon/han vara så självsäker och trygg i sig själv?” Personen har en stark närvaro, en bra energi, och du vet inte riktigt om du beundrar personen eller bara irriterar dig på hen. Kanske är det avundsjuka, kanske är det beundran, men oavsett så känner du att du inte är som den personen och du har ingen susning om hur man blir som den personen.

De flesta av oss har säkert tänkt eller känt så någon gång, tror jag. Vi är väldigt duktiga på att observera vår omgivning och ha blicken utåt för att skapa oss en uppfattning om saker och människor. Vi lägger otroligt mycket tid på att studera andra och vända blicken utåt för att uppmärksamma vad andra gör, har och är. Men hur ofta ägnar vi tid åt att tänka och reflektera över oss själva, vilka vi är, vad vi gör på denna jord och vart vi är på väg?

Vi lever alla under någon form av press och stress, vi har ansvar, plikter och måsten. Vi vaknar på morgonen och gör det vi måste. Morgonen blir till kväll och antingen har vi hunnit med det vi ska och vi är nöjda med dagen eller så känner vi någon form av stress inför morgondagen. Oavsett hur våra dagar och kvällar ser ut, hur mycket av vår vakna tid ägnar vi åt att stanna upp och ta ett djupt andetag och bara reflektera över oss, var vi står, vad vi vill, hur vi är och så vidare?

Varför behöver vi stanna upp och reflektera?

Vi kan alla vara överens om att vi inte är samma personer som vi var när vi var 5 år, eller 15 år eller 25 år. Vi förändras, vi formas och vi utvecklas utifrån det som livet erbjuder oss och formar oss till. Vissa av oss har en enorm anpassningsförmåga och lyckas att infinna oss och snabbt anpassa oss till det som livet erbjuder för att därefter ta lärdom av den nya erfarenheten och stärka oss själva som personer. För andra är anpassningar och förändringar något svårare.

Livet består av utmaningar vare sig vi vill eller inte. Hur vi mottar dessa utmaningar, hur vi hanterar dessa och vad effekten av dessa utmaningar blir är olika för olika personer, i olika situationer och var i livet vi står när det händer. Oavsett hur vi hanterar förändringar och anpassningar så är vi överens om att vi alla ändras och har förändrats genom åren.

Om vi inte stannar upp och reflekterar över hur livets resa har påverkat och påverkar oss, hur ska vi då få en uppfattning om hur vi är, vilka vi är och vart vi är på väg?

Varför behöver vi veta hur vi är, vilka vi är och vart vi är på väg?

Att lära känna sig själv, att tycka om sig själv, att ändra tanke-/beteendevanor och mönster, att acceptera och respektera sig själv, det är alla viktiga och avgörande punkter och faktorer för att vi ska kunna må bra, känna glädje och utveckla oss och våra liv till det bättre. Att hitta oss själva, veta hur vi är, vilka vi är och vart vi är på väg är en livslång process och en resa som kräver tid, kraft och motivation.

För att lyckas med den egna resan krävs stora doser av ärlighet och tålamod!

 


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare