Att vara helt ärlig mot sig själv kan ibland vara skrämmande och visst ljuger vi alla för oss själva då och då, i olika grader visserligen men den som säger annat talar osanning.

Kanske ljuger vi för oss själva för att undvika obekväma sanningar.

Ibland är det faktiskt lättare att ljuga för sig själv än att ta tag i sanningen och verkligheten, eller hur?

Det kan handla om att inte erkänna våra egna fel, brister och misstag, eller att inte våga följa våra drömmar pga rädsla för att misslyckas. Det kan vara att inte våga lämna den dåliga relationen eller det krävande jobbet.

Vi lyckas på något underligt sätt att omvandla sanningen och försköna den för oss själva, vissa kallar det för förnekelse, vissa kallar det för bekvämlighet, men det är ju i själva verket en ren lögn som vi drar för oss själva samtidigt som vi innerst inne vet sanningen.

Det är ju mänskligt att vilja känna sig säker och bekväm, och kanske hamnar vi alla där någon gång där det verkar enklare att hålla fast vid en välkänd lögn än att möta en osäker sanning.

Att vara ärlig mot sig själv är som att vandra på en stig av äkthet, en stig som leder till självupptäckt och äkta lycka. Det är en resa som inte bara påverkar oss själva utan också hur vi interagerar med världen omkring oss. När vi är ärliga med oss själva, skapar vi en solid grund för genuina relationer, meningsfulla val och en djupare förståelse av vårt eget värde. Vägen kanske inte alltid är så enkel men så nödvändig.

Varför är det så svårt att alltid vara ärlig mot sig själv, och vilken inverkan har det på vår livsresa?

Att vara ärlig mot sig själv handlar om att våga ställa svåra frågor till sig själv. Det är att stanna upp och fundera över våra val, våra beteenden och våra behov och motiv. Är det du gör just nu verkligen vad du vill? Lever du ett liv som speglar dina värderingar och övertygelser?

Det handlar inte om att kritisera sig själv, utan snarare om att vara nyfiken och öppen för att upptäcka din sanna natur.

När vi inte är ärliga mot oss själva, bygger vi upp en fasad som kan leda till inre konflikter, frustration och otillfredsställelse. Det kan resultera i att vi fastnar i situationer, miljöer eller relationer som inte är bra för oss. Oärlighet mot oss själva kan också hindra vår personliga tillväxt, då vi inte ger oss själva en äkta chans att lära och utvecklas från våra erfarenheter.

Att vara ärlig mot sig själv är grundläggande för autenticitet och självkännedom. Det öppnar dörren till äkta självacceptans och självkärlek. När vi är ärliga mot oss själva, blir vi bättre på att fatta beslut som är i linje med våra verkliga önskemål och behov. Det leder oss mot ett mer meningsfullt och tillfredsställande liv.

Att vara ärlig mot sig själv är en kontinuerlig process. Det kräver mod att se inåt och erkänna våra brister, rädslor och drömmar. Men den resan är värd att göra. För varje steg vi tar i ärlighetens riktning, öppnar vi upp för djupare förståelse och större möjligheter i livet.

Reflektion:

Fråga dig själv: ”Är det här verkligen vad jag vill? Är jag där jag vill vara? Är jag med de personer jag vill vara?

Och allra viktigast: Är jag den jag vill vara?”


Leila Dadgar

♦️Beteendevetare ♦️Terapeut inriktning: ACT, CFT, EFT, KBT ♦️Utbildare & Kursskapare ♦️Författare ♦️Livscoach ♦️Mindfulnessinstruktör ♦️Personlig tränare